Fråga 2020/21:1574 Krav på Iran efter kidnappning

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I oktober 2020 kidnappades, enligt turkiska myndigheter, den svenska medborgaren Habib Chaab av iranska agenter för att senare föras ut ur landet. Som bevis för detta har turkisk underrättelsetjänst släppt övervakningsfilmer som tycks visa hur den svenska medborgaren blev lurad av agenterna före kidnappningen och den ofrivilliga transporten till Iran.

Det är inte första gången vi ser ett minst sagt rättsvidrigt och oacceptabelt agerande från iranska myndigheter gentemot möjliga politiska motståndare. Det är inte heller första gången vi ser den här typen av agerande även utanför Irans gränser. Det är dessutom alldeles uppenbart att den iranska regimen struntar fullständigt i om offret i fråga är medborgare i ett annat land eller inte.

Mot bakgrund av vad vi har sett är det mycket glädjande att utrikesminister Ann Linde (S) har valt att lyfta detta ärende med Irans utrikesminister Javad Zarif. Till honom har utrikesministern krävt konsulärt tillträde, enligt TT. Frågan är dock vad som sades, vilka krav som ställdes och varför Iran skulle följa dessa när det gått så långt som att kidnappa och föra ut en person från ett främmande land.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka krav ställde ministern vid samtalet med Irans utrikesminister, och kan vi förvänta oss att ministern vidtar motåtgärder om Iran inte hörsammar dessa krav?