Fråga 2020/21:1572 Turkiska övergrepp i Afrin

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Innan det syriska inbördeskriget bröt ut hade Afrinregionen i nordvästra Syrien en befolkning på ungefär 300 000 människor, varav en klar majoritet, ungefär 98 procent av dessa, var kurder och en minoritet yazidier. Afrin förblev en förhållandevis säker fristad ända fram till den turkiska invasionen 2018. Den 30 januari arrangerades en konferens av en rad kurd- och demokrativänliga organisationer om de omfattande kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Afrin sedan Turkiet med allierade jihadister brutalt erövrat området. Vittnesmålen från denna konferens är, milt uttryckt, fruktansvärda.

Turkiets ockupation av Afrin var redan i mars 2018, i ett turkiskt perspektiv, en framgång. Man hade snabbt påbörjat en förändring av regionens demografi genom att exempelvis byta namn på gator och införa hårda språklagar mot kurderna. Vidare fördrev man ungefär 80 procent av befolkningen som ersattes av invånare från den i huvudsak sunniarabiska och turkvänliga Idlibprovinsen. Kidnappningar, mord, tortyr och trakasserier av kurdiska ursprungsinvånare förblev vardag. Plötsligt blev det inte ovanligt att vid sidan av turkiska flaggor se IS- eller al-Qaida-flaggor i centrala Afrin. Alla demokrativänliga och sekulära strömningar bekämpades.

Undertecknad har vid ett antal tillfällen lyft denna viktiga fråga med regeringen, just mot bakgrund av att händelserna inte fått någon vidare uppmärksamhet i den fria världen. Redan innan Turkiets invasion var det nämligen uppenbart att syftet med aktionen var att med hjälp av islamistiska terrorgrupper etniskt rensa området från kurder. Trots detta har regeringen knappt lyft ett finger för att på allvar markera mot Turkiet eller för att lyfta dessa brott inom det internationella samfundet. Man har inte med ord nämnt att det rör sig om en etnisk rensning eller att den annektering Turkiet sysslar med är ett brott mot internationell rätt.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern att lyfta händelserna i Afrinprovinsen i det internationella samfundet eller på något sätt ställa Turkiet till svars för de omfattande övergrepp vi sett i regionen?