Fråga 2020/21:1571 Regeringens formulering av coronastrategin

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Det 7 april publicerades följande text på Regeringskansliets hemsida: ”Den 1 februari klassade regeringen det nya coronaviruset som en samhällsfarlig sjukdom och öppnade upp för extraordinära smittskyddsåtgärder. Det övergripande målet med regeringens arbete är att minska takten på smittspridningen, det vill säga att platta kurvan så att inte väldigt många blir sjuka samtidigt.”

Efter en moderat KU-anmälan ser vi dock hur texten på Regeringskansliets hemsida ändrats någon gång mellan den 29 och den 31 januari. Nu står det följande: ”Den 1 februari klassade regeringen det nya coronaviruset som en samhällsfarlig sjukdom och öppnade upp för extraordinära smittskyddsåtgärder. Det övergripande målet med regeringens arbete är att minska smittspridningen i samhället.”

Undertecknad kan inte tolka denna ändring som något annat än att regeringen har ändrat sin coronastrategi, kanske i syfte att klara en KU-granskning, men önskar ändå ett förtydligande:

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Har regeringen ändrat sin coronastrategi eller varför har man plötsligt och i tystnad ändrat formuleringen på regeringens hemsida?