Fråga 2020/21:1569 Utökad statistik om och uppföljning av förlossningsskador

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Trots att viss statistik finns kring förlossningsskador finns mycket kvar att göra för att få en helhetsbild av hur det faktiskt ser ut i dag för nyblivna mammor. I förlossningsskaderegistret hos Socialstyrelsen (det som kallas medicinska födelseregistret) registreras enbart de svåraste bristningarna, grad 3 och 4. Den bristande statistiken gör därmed att vi inte helt säkert vet hur många som drabbas av förlossningsskador totalt sett, även om mindre studier pekar på att nästan 80 procent av alla födande kvinnor drabbas av någon bristning.

Faktum är dock att även de mindre bristningarna, grad 1 och 2, kan innebära problem för den nyblivna mamman. Många kvinnor tvingas nämligen att leva med långvariga komplikationer efter en förlossning där skador upptäcks för sent eller inte alls.

När det saknas tydlig statistik kring komplikationer inom förlossningsvården, så kallade mindre bristningar inkluderat, försvåras möjligheten till att göra någonting åt det. Av den anledningen bör det ligga i regeringens intresse att verka för en utökad insamling av statistik om samtliga förlossningsskador i våra sjukvårdsregioner. Det bör även ligga i regeringens intresse att verka för ett tydligare ansvar att följa upp den såväl psykiska som fysiska situationen för nyblivna mammor.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Kan vi förvänta oss att ministern vidtar några åtgärder för att möjliggöra utökad statistik om förlossningsskador eller för en förstärkt uppföljning av den psykiska och fysiska situationen för nyblivna mammor?