Fråga 2020/21:1567 Militärkuppen i Myanmar

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den tidigare så hyllade civila ledaren Aung San Suu Kyi (som mottagit Nobels fredspris), landets president, ett antal medlemmar ur regeringen samt regionala ministrar har av militärer förts bort från sina hem i huvudstaden Naypyidaw i gryningsräder. Landet har drabbats av en militärkupp, vilket bekräftats av militären som via egna kanaler gått ut och meddelat att all makt har tagits över av överbefälhavaren Min Aung Hlaing.

Det är som bekant inte första gången landet styrs av militären. Bara för ett decennium sedan lämnade Myanmar ett militärstyre efter nästan 50 år, och även efter juntans officiella fall har militären haft en oerhört stark ställning i landet då makten varit delad mellan olika generaler och civila företrädare.

Det som nu skett har inte kommit som någon större överraskning. Överbefälhavaren Min Aung Hlaing, som nu har kontrollen över landet, varnade redan i förra veckan för att det kunde bli nödvändigt att upphäva grundlagen, även om militären förnekade planer på en militärkupp. Till följd av påstått valfusk skedde ändå detta.

Det var bara ett decennium sedan Myanmar trädde ut ur närmare 50 år av militärstyre. Men makten är fortfarande delad mellan den civila regeringen och landets generaler. Att demokratin i landet därmed varit bräcklig är inte någon överraskning.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur kommer ministern att agera mot bakgrund av militärkuppen i Myanmar?