Fråga 2020/21:1566 Åtgärder mot Ryssland

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I slutet av januari fick vi åter se omfattande protester till stöd för den tillfångatagne oppositionsledaren Aleksej Navalnyj och mot Putinregimen i Ryssland. Över 5 000 har rapporterats som gripna, varav ett stort antal redan innan demonstrationerna inleddes. Flera uppgifter pekar dessutom på omfattande polisbrutalitet med ett övervåld som innefattar användandet av elchockvapen mot demokratiaktivisterna.

Attackerna sker även mot Aleksej Navalnyjs familj, till synes enbart för att de råkar tillhöra samma familj. Under söndagsmorgonen publicerade Julia Navalnaja, Aleksej Navalnyjs fru, ett fotografi på sin familj på Instagram. Bildtexten löd: Det här är min familj. Två hederliga unga män på bilden greps utan något som helst underlag i lagen. En blev förgiftad, men överlevde. Den andra hölls som gisslan för att ha haft samma efternamn. Om vi är tysta kan de ta oss i morgon. Det borde inte vara så här. Och så kommer det inte att vara.

Situationen är milt uttryckt mycket besvärlig för demokrativännerna i landet. Vi ser vidare hur kontrollen och användandet av propaganda i många fall kväver fria åsikter och i stället vilseleder den ryska befolkningen. 

Det råder nog ingen tvekan om att utrikesminister Ann Linde, likt undertecknad, ser med oro på situationen. Utrikesministern agerade föredömligt snabbt när hon krävde att Aleksej Navalnyj skulle släppas fri, men än så länge saknas vidare åtgärder som på allvar inte bara visar demonstranterna vårt stöd, utan även sätter press på den ryska regimen.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kan vi förvänta oss att ministern tar initiativ till tuffare åtgärder från svensk sida eller inom det internationella samfundet mot Ryssland i syfte att understödja demokratiaktivisterna och sätta press på den ryska regimen?