Fråga 2020/21:1565 Ungdomsarbetslösheten

av Lars Beckman (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Sverige är ett av de länder i EU där arbetslösheten bland unga ökar snabbast. Detta konstaterar tidningen Dagens Arena i en ledare som nyligen publicerades och där det bland annat går att läsa följande: 

”Kriser drabbar utsatta grupper hårdast, inte minst unga som är längst ifrån den ordinarie arbetsmarknaden. Enligt de senaste siffrorna från SCB är närmare var fjärde ung mellan 15 och 24 arbetslös. I slutet låg ungdomsarbetslösheten på 27 procent – den högsta andelen sedan trettiotalet. Under 2020 var Sverige dessutom ett av de länder i EU där arbetslösheten bland unga ökade snabbast. Och ju längre arbetslösheten håller i sig, desto svårare är det att öka sysselsättningsgraden. Som nationalekonomen Raja Junankar vid forskningsinstitutet IZA konstaterar:  ’Historien visar att när arbetslösheten ökar tar det mycket lång tid för den att återgå till nivåerna före lågkonjunkturen: ofta drabbas ekonomierna av ännu en lågkonjunktur innan dess.’ Priset för att förminska arbetslösheten är därmed både ekonomiskt och socialt. Ännu är det dessutom osäkert när och hur covid-19-pandemin kan tyglas.”

Detta är naturligtvis ett stort misslyckande och står i skarp kontrast till statsministerns löfte om att Sverige skulle ha EU lägsta arbetslöshet 2020.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta för att fler unga ska komma in på arbetsmarknaden och därmed få en ordnad försörjning?