Fråga 2020/21:1563 Ett jämlikt föräldraskap

av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Föräldraskapet är en stor fråga för regeringen i sitt jämställdhetsarbete där man exempelvis vill dela föräldraledigheten lika och där båda föräldrarna ses som lika betydelsefulla för barnet. Blivande fäder får under normala omständigheter numera delta både vid undersökningar hos barnmorska, förlossning och på BB. Blivande föräldrar uttrycker sig ofta i termen av att ”vi” är gravida, och föräldraskapet ses som jämlikt de båda föräldrarna emellan.

Sveriges hantering av coronaviruset har dock inneburit en tillbakagång och återigen satt ett stort antal män på avbytarbänken när det gemensamma barnet väntas, ska födas och ska tas om hand den första tiden. Vissa regioner nekar faderns närvaro vid besök hos barnmorskemottagning, förlossning och efterföljande BB, medan andra tillåter närvaro endast vid förlossning.

Komplikationer som inträffat vid ultraljud eller förlossning har i många fall fått hanteras av den blivande modern ensam. För en förstföderska kan det vara speciellt svårt att hantera stora delar av graviditeten och förlossningen utan sin partners närvaro.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ser ministern på nekandet av fäders närvaro vid barnmorskemottagning, ultraljudsundersökning och förlossningen av det gemensamma barnet i relation till regeringens strävan efter jämställdhet mellan könen, och avser ministern att vidta några åtgärder?