Fråga 2020/21:1562 Kriminella artister

av Angelika Bengtsson (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Den senaste tiden har en debatt pågått om huruvida exempelvis Sveriges Radios kanal P3 och Spotify ska fortsätta att spela låtar med grovt innehåll. Debatten aktualiserades då låtar från en dömd kriminell artist spelats på nämnda kanaler. Artisten är dömd till fängelse i två år och tre månader för vapenbrott men har även kopplingar till en kidnappning. Utöver denna artist förekommer flera låtar med grovt innehåll av andra artister.

Artisten i fråga är ett typexempel på hur artister som bryter mot våra lagar idoliseras och uppvaktas av radiokanaler och streamningstjänster. På samma vis fortsätter låtar med grovt innehåll där till och med uppmaning om våld förekommer att spelas, utan eftertanke om vilka signaler det ger och påverkan det har på lyssnarna, där främst ungdomarna åsyftat. Det är ett hån mot de offer som fått sina liv förstörda till följd av de brott de utsatts för.

Det finns flera åtgärder som regeringen kan använda sig av, men så här långt har man inte nyttjat dem. Bland annat skulle man kunna sluta spela kriminella artisters musik och i stället exempelvis skänka de medlen till Brottsoffermyndigheten.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Ser ministern något problem med att musik med grovt innehåll får spelas och streamas utan konsekvenser, och vidtar ministern några åtgärder inom sitt ansvarsområde i regeringen?