Fråga 2020/21:1559 Tidsplanen för vaccination mot covid-19

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I Sveriges Kommuner och Regioners delrapport 2 om regionernas planering avseende vaccinering mot covid-19 (daterad den 25 januari 2021) finns en avrapportering från Sveriges regioner om deras fortskridning av arbetet med överenskommelsen som slutits med Regeringskansliet.

I delrapporten står det bland annat följande: ”Det finns en påtaglig oro för att fördröjningar och förändringar i vaccinleveranser riskerar att påverka planeringsförutsättningar för och genomförandet av vaccinationerna både på kort och lång sikt. SKR bedömer detta som den största övergripande risken för att nå överenskommelsens målsättningar i det fortsatta arbetet med vaccinationerna mot covid-19.”

Under en myndighetsgemensam pressträff den 28 januari 2021 sa Sveriges statsepidemiolog att det som håller tillbaka en snabbare vaccineringstakt var antalet vaccindoser som levereras. Resurser för högre vaccinationstakt finns – men antalet tillgängliga doser sätter stopp för det. Därtill sade han att tidsplanen för vaccinationen har beräknats utifrån Astra Zenecas utlovade leverans.

Astra Zeneca har nu aviserat att det utlovade antalet vaccindoser ej kommer att kunna levereras.

Slutsatsen som går att dra är således att Sverige nu befinner sig i ett mycket kritiskt läge för att hålla nuvarande tidsplan för vaccinering av Sveriges befolkning.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad gör ministern och regeringen för att säkerställa att tidsplanen för vaccinering av befolkningen hålls?