Fråga 2020/21:1558 Åtgärder för att säkerställa vaccinationsleveranser till Sverige

av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Vaccinationstakten är avgörande för hur Sveriges möjligheter till återgång ser ut. Vi kan höra om regioner som rapporterar att de har högre kapacitet att vaccinera än vad de har tillgång till vaccindoser. Kommande veckor ser dystra ut för landets regioner, och vi hör fler och fler varningsklockor om att vaccinationsarbetet kommer att gå långsammare än planerat.

Enligt Folkhälsmyndigheten får Sverige just nu ungefär 25 procent färre antal vaccindoser. Västmanlands vaccinsamordnare meddelade i slutet av januari att man hade fått boka av 2 000 patienter på grund av brist på vacciner. Region Uppsala och Region Västerbotten har meddelat en motsvarande oroande situation med brist på vacciner. Situationen är problematisk och håller sig inte till tidigare framtagen plan. Region Skåne meddelar att de får tillgång till 20 procent färre doser under den kommande fyraveckorsperioden, vilket påverkar verksamheten.

En förutsättning för en effektiv vaccinering är att regionerna kan lita på att de får leveranser de blivit utlovade i tid.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att Sverige får vaccinationsdoser i den takt vi har beställt och planerat vaccinationer?