Fråga 2020/21:1553 Stöd från Försvarsmakten till polisen

av Pål Jonson (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Rikspolischefen inkom för ganska precist ett år sedan med en hemställan till regeringen. Hemställan gällde att polisen i utökad utsträckning borde kunna få stöd av Försvarsmakten vid extraordinära händelser jämfört med vad som är möjligt i dag. Huvudmotivet för polisens hemställan var att det försämrade säkerhetsläget medför ett ökat behov av att hantera svåra påfrestningar, framför allt i gränslandet mellan fred och krig.

Regeringen har hittills dock inte gått Polismyndigheten till mötes. Det är olyckligt att regeringen inte har gjort något i frågan mot bakgrund av det ökade behov av stöd till polisen som har uppstått som en effekt av den pågående pandemin. Pandemin bör rimligen liknas vid en extraordinär händelse i ljuset av de allvarliga risker och störningar för viktiga samhällsfunktioner som den bidrar till.

Med nuvarande författningsstöd kan dock inte polisen be Försvarsmakten om stöd vid bevakning av gränsövergångar mot Norge för att upprätthålla det inreseförbud som regeringen införde den 24 januari. Det står i kontrast mot situationen i Norge där hemvärnet under en längre tid stöttat polisen med att bevaka den norska gränsen mot Sverige. 

Gränspolisen har flaggat för att det inte finns tillräckligt med personal för att upprätthålla inreseförbudet från Norge. Den polisiära situationen kan bli speciellt ansträngd i län som har många gränsövergångar mot Norge, såsom Värmland, Västra Götaland och Dalarna.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att agera för att tillgodose Polismyndighetens hemställan till regeringen och förbättra möjligheterna för polisen att kunna få stöd från Försvarsmakten vid extraordinära händelser?