Fråga 2020/21:155 Uppföljning av pandemin inom gymnasieskolan

av Maria Nilsson (L)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Den 18 juni gav regeringen Skolverket i uppdrag att följa upp pandemins konsekvenser inom skolväsendet. Samma uppdrag gick till Myndigheten för yrkeshögskolan men då med fokus på de äldre eleverna. Uppdraget till Skolverket ska slutredovisas den 21 maj 2021.

En delredovisning av uppdraget presenterades av Skolverket den 14 augusti. Statsrådet Anna Ekström konstaterade i samband med att skolmyndigheterna fick uppdraget följande: ”Våren 2020 har varit annorlunda och många har fått ställa om till nya arbetssätt på mycket kort tid. Nu är det dags att snabbt följa upp hur pandemin har påverkat utbildningen för barn, elever och studerande.”

Höstterminen för Sveriges gymnasieelever och gymnasielärare har dock inte inneburit en återgång till reguljära arbetssätt. På grund av risk för smittspridning har många kommuner valt att delvis bedriva distansundervisning. Lösningarna varierar mellan kommunerna. Det kan till exempel handla om att årskurs 2 och 3 studerar varannan vecka på distans och varannan vecka i skolan.

Många lärare framhöll under våren de påfrestningar som den digitala undervisningen utgjorde, samtidigt som många också har varnat för konsekvenserna för lärarnas arbetssituation om undervisningen ska bedrivas både digitalt och fysiskt.

Givet att skolan ännu är en kommunal angelägenhet är det naturligt att olika kommuner väljer olika vägar framåt – men det riskerar att få konsekvenser för likvärdigheten i undervisningen och lärarnas arbetsmiljö.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Beaktar uppdraget till Skolverket särskilt den situation som gymnasieskolan befinner sig i under höstterminen och vilka konsekvenser det kan få för likvärdigheten i undervisningen samt lärarnas arbetssituation?