Fråga 2020/21:1544 Statligt lån till arrangörer av paketresor

av Angelica Lundberg (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

I december gick regeringens förslag till förordning om statligt lån till arrangörer av paketresor till följd av spridningen av sjukdomen covid-19 ut på remiss, och förslaget kritiseras hårt av företag i branschen. Förslaget är detaljerat och komplicerat och avser endast att täcka inställda resor mellan den 1 mars 2020 och den 31 januari 2021. Utbetalningar beräknas inte påbörjas förrän långt fram i vår, och arrangörerna kommer enbart att kunna erhålla lån för återbetalningar som ännu inte är gjorda.

Detta ställer till problem då situationen är akut och har varit det under en längre period. Det innebär också att de företag som följt lagen och redan har tagit lån till sämre villkor än det som nu föreslås inte kommer ha möjlighet till detta lån.

Förslaget innefattar bestämmelser som innebär en begränsning av hur stor del av de utestående skulderna som företaget kan få lån för, kopplat till höga krav, vilket innebär att lånet inte på långa vägar kommer att möta de behov som branschen har just nu.

Kammarkollegiet har kritiserat förslaget för att vara ansträngande att tillämpa, både för Kammarkollegiet självt och för reseföretagen. Konsumentverket menar att utformningen riskerar att leda till att återbetalningarna till resenärerna kan dra ut ytterligare på tiden.

Förslaget innehåller dessutom inga hållbara lösningar för framtida liknande situationer.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser regeringen att lägga fram ett förslag som löser situationen för konsumenter och företag nu och i framtiden, eller är avsikten att gå vidare med förslaget om statligt lån så som det är utformat i aktuell remiss?