Fråga 2020/21:1543 Hedersrelaterat våld under pandemin

av Emma Ahlström Köster (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I Sverige lever uppskattningsvis över 100 000 barn och unga under hedersförtryck. Och varje år förs barn och unga ut ur landet för att könsstympas eller giftas bort.

Hederskulturen ger uttryck för värderingar som inte hör hemma i Sverige, och det behövs tydliga regler och hårda sanktioner för att förebygga, förhindra och straffa hedersrelaterad brottslighet och förtryck.

Flera studier har visat att coronapandemin har bidragit till ökat våld i nära relationer. Man ser också att risken för hot, förtryck och våld ökar. Ett samhälle under ekonomisk press, en osäker framtid och där allt fler familjer tvingas isoleras, kan troligtvis också innebära att hedersrelaterat våld och förtryck ökar.

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. De som tidigare riskerat vara föremål för stark kontroll och ofrihet kan nu vara utsatta för fullständig kontroll.

Det finns ingen heltäckande internationell eller nationell statistik över hur utbredd den hedersrelaterade brottsligheten är. Därmed riskerar vi att missa en eventuell ökning, vilket givetvis är förödande för individen men även för vår ambition att utrota den här typen av brott.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad tänker ministern göra för att kartlägga och följa upp utvecklingen av hedersrelaterat våld under pandemin?