Fråga 2020/21:1542 Arbetsvillkoren för omsorgspersonal

av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Det kvinnodominerade omsorgsyrket har genom åratal av nedprioriteringar försämrat kvaliteten inom äldreomsorgen och personalens arbetssituation. Detta har särskilt tydliggjorts under coronapandemin, och personalens arbetsvillkor skulle förmodligen inte accepteras inom en mansdominerad bransch.

Rapportering visar på väsentliga skillnader vad gäller exempelvis rätt till arbetskläder och arbetsfordon, där kvinnodominerade förvaltningar sällan har tillgång till erforderliga arbetskläder och bil – däremot finns ofta tillgång till cykel året om – till skillnad från mansdominerade förvaltningar.

Inom äldreomsorgen finns en hög andel timanställningar av outbildad arbetskraft, delade turer, flerskiftsarbete och en otillräcklig löneutveckling. Detta är några av de anledningar som gör att utbildad, kompetent personal söker sig till andra yrken för att orka med vardagen, kunna lösa det tuffa livspusslet och höja sin livskvalitet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

Anser statsrådet att omsorgspersonalens status bör höjas och att arbetsvillkoren inom kvinnodominerade yrken bör förbättras, och hur ska statsrådet i så fall agera för att infria detta?