Fråga 2020/21:1534 Sprängningar i Stockholm

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Brå har kommit med sin preliminära statistik för helåret 2020. Under 2020 anmäldes cirka 1,56 miljoner brott, vilket var en ökning med 1 procent jämfört med året innan. Specifikt för Stockholms län har allmänfarliga brott ökat med 5 procent, medan allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning har ökat med hela 30 procent.

Redan i slutet av september hade lika många sprängningar skett som under hela 2019. Tendensen över längre tid är tydlig: det blir allt vanligare att kriminella använder sig av sprängmedel för att hota och varna. Den här typen av kriminalitet förekommer i princip inte i våra nordiska grannländer

Inrikesministern har gett Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Försvarsmakten och ett antal andra myndigheter i uppdrag att gemensamt öka förmågan att hantera explosiva varor och förhindra införsel och användning.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Anser statsrådet att uppdraget har gett goda resultat, och avser statsrådet att vidta några skyndsamma ytterligare åtgärder för att sprängningarna i Stockholm inte ska eskalera ytterligare?