Fråga 2020/21:153 Kriminalitet och droger bland unga

av Malin Höglund (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Det är oroväckande att höra att barn i tioårsåldern fångas upp av kriminella gäng i Sverige. Problemet har spridits över hela landet, och de orter som tidigare varit förskonade från gängkriminalitet i yngre åldrar är inte längre det.

I en artikel i Skånska Dagbladet den 28 september 2020 kan man läsa att TT har skickat ut en enkät till landets socialchefer. Av 290 kommuner svarade 62 procent på enkäten, och de känner stor oro. Det är inte bara i storstäder som det har blivit ett ökat antal orosanmälningar om yngre i gängkriminalitet. Även kommuner som Borlänge nämns av TT.

På flertalet orter ser socialtjänsten även en ökad problematik kring droghandel. Även här har orosanmälningar inkommit till kommunerna. Äldre ungdomar utnyttjar yngre för att langa, och fler hamnar i missbruk och utanförskap. 

En gemensam faktor är en misslyckad skolgång eller brister i föräldrars förmåga i att sätta gränser som gör att barn dras in i kriminalitet eller drogmissbruk. Det är lätt för kriminella gäng att rekrytera från denna grupp av barn och ungdomar. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur kommer ministern att arbeta för att ge polisen verktyg att stävja rekryteringen till kriminella gäng och långsiktigt hjälpa kommunerna i det förebyggande arbetet?