Fråga 2020/21:1528 Konfiskering och beslagtagning av bahaiers egendomar i Iran

av Anders Österberg (S)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Utrikesministern har fördömt och uttryckt oro för den iranska regimens brott, inklusive Irans systematiska förföljelse av sin största religiösa icke-muslimska minoritet, bahaierna. Europaparlamentets forskningsutskott EPRS konstaterade nyligen i en rapport att bahaierna kvarstår som den mest förtryckta religiösa minoriteten i Iran. De senaste månaderna har oroväckande signaler kommit som visar på att Iran genomför sina angrepp mot bahaierna mer samlat och i allt bredare grad.

I byn Ivel i norra Iran bor bahaier som är hårt arbetande jordbrukare med låg inkomst. De förtjänar sitt levebröd och uppehälle genom marken som tillhört deras familjer i generationer. Mot slutet av 2020 dömde två domstolar att 27 bahaier i Ivel olagligen äger mark och egendom. Domstolsbesluten som utfärdades av domarna Hassan Babai och Mohammad Sadegh Savadkouhi baseras på att bahaierna har ”en pervers ideologi” och därför inte har någon ”legitimitet i sin äganderätt”. Majoriteten av bahaiernas egendomar i Ivel är nu konfiskerade och domstolsbesluten tillåter även att dessa säljs vidare till andra i befolkningen.

Den 22 november stormade ett 100-tal myndighetsagenter över 20 bahaiers affärer och bostäder och krävde av bahaierna att de överlämnar egendomshandlingar. De simultana räderna var anordnade i åtminstone sju städer runt om landet, bland annat i Teheran, Karaj, Isfahan och Mashhad. Ägodelar såsom mobiltelefoner, datorer och läsplattor beslagtogs. Räderna skedde bara några timmar in i en 15 dagar lång landsomfattande nedstängning som annonserats för att mota spridningen av covid-19. Agenterna ignorerade helt myndigheternas egna pandemiföreskrifter under intrången i bahaiernas hem där också äldre och sjuka vistades.

De nyliga domstolsbesluten och räderna signalerar ett nytt fokus på förföljelsen. Genom att tillämpa en taktik att beslagta bahaiernas personliga egendomar i denna omfattning vill nu myndigheterna ytterligare utarma Irans bahaier. Detta är en alarmerande utveckling och ytterligare en eskalering i Irans statligt sponsrade förföljelse av dessa laglydiga medborgare vars enda önskan är att bidra till samhällsutvecklingen i landet.

Att frånta oskyldiga familjer mark och egendom på grund av deras trostillhörighet strider mot grundläggande mänskliga rättigheter. Bahaierna i Ivel har, precis som övriga medborgare, rätt till sin mark.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kan ministern uppmana Iran att se till att bahaierna i Ivel återfår sina egendomar?