Fråga 2020/21:1526 Demokrati och politisk intolerans

av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Sverige vilar på en demokratisk grund där all offentlig makt utgår från folket. Våra grundlagar berör såväl yttrandefrihet som tryckfrihet, och alla medborgares grundläggande fri- och rättigheter har en central placering i regeringsformen.

Vårt land har anslutit sig till FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna där följande deklareras i artikel 19: ”Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.”

Trots detta har det politiska landskapet i Sverige i många fall utvecklats till en intolerans för de väljare och politiskt aktiva som röstar på eller företräder Sverigedemokraterna.

Artister som har gjort eller har tänkt att göra spelningar för partiet har jagats i medier, och upprop mot SD har gjorts av Sveriges påstådda ”artistelit”.

Vid ett event vid Karolinska universitetssjukhuset ställdes en fråga om den underhållande artistens politiska engagemang. Frågan var om vederbörande var aktiv sverigedemokrat. Om så var fallet skulle inte barn, patienter och personal få komma och lyssna på hans musik eller mottaga de presenter som skulle delas ut.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att stoppa den intoleranta hållningen mot utvalda svenskars åsikts- och yttrandefrihet?