Fråga 2020/21:1521 Olaga intrång på lantbruk

av Kristina Yngwe (C)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Hoten mot svenska lantbrukare ökar. En undersökning från 2020 med cirka 3 800 tillfrågade lantbrukare med djurproduktion visar att 16 procent någon gång utsatts för olaga intrång eller hemfridsbrott. Det är det vanligaste brottet bland lantbrukare, enligt undersökningen.

Gränsen mellan olaga intrång och hemfridsbrott är i dag en gråzon när det gäller lantbruksföretag eftersom företagaren bor på den fastighet där verksamheten bedrivs.

Ministern utlovade i maj 2019 att regeringen skulle se över bestämmelserna om hemfridsbrott och olaga intrång. Så sent som i oktober 2020 uttalade såväl ministern själv som tjänstemän vid Justitiedepartementet att förslagen snart skulle remitteras och färdiga förslag kunna presenteras under våren 2021. När regeringens propositionsförteckning presenterades för en tid sedan visade det sig dock att något lagförslag inte finns inplanerat från regeringens sida före september.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad händer med översynen om bestämmelserna om hemfridsbrott och olaga intrång, och när kan vi förvänta oss att regeringen återkommer till riksdagen med utlovade förslag på hur tryggheten för svenska lantbrukare kan öka?