Fråga 2020/21:1518 Vilseledande information om bristningar

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Många gravida kvinnor är av olika skäl oroliga inför sin förlossning. Det kan handla om en oro för bemötandet inom förlossningsvården, för smärtan under förlossningen, för att barnet kommer att skadas eller för att de själva ska drabbas av komplikationer såsom bristningar.

Mot bakgrund av denna oro har region Skåne valt att släppa ett filmklipp, med rubriken ”Bristningar, något som drabbar väldigt få”. I klippet, som företräds av en legitimerad barnmorska, påstås (som rubriken antyder) att få drabbas av bristningar och att de som ”mot förmodan” skulle drabbas av en bristning eller komplikation får chansen att följa upp det tillsammans med en doktor och sjukgymnast på kvinnokliniken.

Det är naturligtvis enbart positivt när regioner sprider informativa videoklipp och oroliga kvinnor får svar på ofta ställda frågor. Problemet i detta fall är att det som påstås i klippet inte stämmer över huvud taget. Nästan alla kvinnor som föder vaginalt drabbas av bristningar, även om merparten anses små, det vill säga grad 1 eller 2 (som förvisso ändå kan innebära värre komplikationer). Vidare är det enbart de större bristningarna, det vill säga grad 3 och 4 som per automatik innebär en undersökning av läkare och sjukgymnast på kvinnokliniken.

Klippet i fråga avslutas ironiskt nog med texten: ”Tryggt och faktagranskat om din graviditet”. Att sprida felaktigheter och falska eller vilseledande påståenden som region Skåne uppenbarligen gör i nämnda videoklipp är fullständigt oacceptabelt. Det kan dessutom vara direkt kontraproduktivt om syftet med det är att öka förtroendet för förlossningsvården eller lugna oroliga kvinnor.

Mot bakgrund av ovanstående önskas socialminister Lena Hallengren svara på följande fråga:

 

Hur ser ministern på att vildesledande eller direkt felaktig information om vården, och inte minst förlossningsvården, sprids av sjukvårdsregionerna, och kan vi förvänta oss att ministern vidtar åtgärder i syfte att förhindra att sådant sker framöver?