Fråga 2020/21:1515 Trygghet för butiker

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Fler och fler butiker avvecklar sin kontanthantering för att minska rånrisken. För butiken kan det vara en bra åtgärd, men för oss konsumenter kan det bli ett problem då inte alla har möjlighet att betala med kort eller Swish. Det finns även butiker som låser sina dörrar till butiken på grund av den ökande otryggheten för företagaren själv och för företagets eventuella anställda. 

Ett annat stort problem är krossade skyltfönster. En företagare i Gävle sa nyligen: ”Jag håller tummarna varje kväll när jag låser butiken att skyltfönstret ska vara helt i morgon när jag kommer tillbaka.”

Det krävs ett större stöd från samhället för att skydda Sveriges företagare från brottslighet. För handeln handlar det både om en närvarande polis och om att kommuner har möjlighet att via LOV 3-områden (3 § lagen om ordningsvakter), områden där ordningsvakter får arbeta och där de har viss rätt att bland annat använda våld och gripa någon som begår brott, stödja näringslivet med väktare. Trygghetsskapande kameror är också en viktig förebyggande åtgärd som kommuner och polis behöver.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

När bedömer statsrådet att ett trygghetspaket är på plats, innehållande möjligheter att skyndsamt inrätta LOV 3-områden när det är nödvändigt och att sätta upp trygghetsskapande kameror snabbt när det krävs?