Fråga 2020/21:1511 Nyutgivning av skriften Om detta må ni berätta

av Hans Wallmark (M)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

År 1998 tog den dåvarande regeringen under statsminister Göran Persson (S) initiativ till en folkupplysning om Förintelsen och de brott mot mänskligheten som skett genom gaskamrar och maskinell utrotning av människor. Genom Regeringskansliets försorg och Forum för levande historia distribuerades skriften Om detta må ni berätta fritt och brett.

Det var ett viktigt bidrag att med fakta som stöd hantera förnekelse och rena lögner. Nu är det snart ett kvarts århundrade sedan boken togs fram. Som det brukar heta måste varje generation vinnas för demokratin. Ibland kan det dessutom i den svenska debatten förmärkas rent antisemitiska utfall förklädda till vad som sägs vara kritik mot staten Israel av personer och deras familjer som kommit till Sverige från Mellanöstern.

Det kan således vara klokt och passligt att fundera på en återutgivning och mer omfattande distribution av skriften från 1998 till svenska hushåll och skolor. Rent av på fler språk än svenska.

Med anledning av detta önskar jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Avser ministern och regeringen att ta något initiativ till nyutgivning och bred spridning av skriften Om detta må ni berätta från 1998 och också göra det på flera språk?