Fråga 2020/21:1509 Växtskyddsmedel som förbjuds för privatpersoner

av Betty Malmberg (M)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Växtskyddsmedel i klass 3 får i dag användas för privat bruk utan krav på utbildning eller särskilt tillstånd. Förra året remitterades dock ett förslag som bland annat kan innebära att ett totalförbud införs för privatpersoner att använda också denna typ av växtskyddsmedel. Det skulle innebära att vi inte längre kan behandla angrepp från skadeinsekter med syntetiska medel i privata trädgårdar eller på våra krukväxter på fönsterbrädan.

Ett eventuellt förbud kommer, såvitt jag förstår, att leda till att produkter som funnits länge på den svenska marknaden, och som Kemikalieinspektionen har bedömt har begränsad risk för hälsa och miljö, inte längre kommer att få säljas i butik. Enligt uppgift ska beslutet implementeras i närtid och utan övergångsbestämmelser som kan ge producenterna möjlighet att ställa om. Någon information till privatpersoner har jag heller inte sett. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

När är ett eventuellt beslut tänkt att träda i kraft, och vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att begränsa de negativa konsekvenser för såväl producent som konsument som förslaget skulle innebära?