Fråga 2020/21:1508 Restaurangföretagare i coronatider

av Betty Malmberg (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Att driva restaurang i coronatider är inte lätt. Restriktionerna har slagit hårt, och de allra flesta har tappat en mycket stor del av sin omsättning. Dessutom blir planeringen ofta satt ur spel. Förutom de osäkerheter som pandemin i sig innebär handlar det om att nya besked och restriktioner från myndigheter ges i ett synnerligen sent skede. Helt utan hänsyn till de förberedelser som en restaurang alltid måste göra så att personal och färska råvaror finns på plats för att matcha bokningen av gäster. Alkoholstoppet har inte heller gjort situationen bättre. Samtidigt har näringen intensivt försökt att tillgodose de krav som myndigheterna ställer, och som kontrolleras. Men dessvärre infrias inte restaurangernas rimliga motkrav på myndigheterna.
I dag hade jag kontakt med en av Sveriges restaurangchefer, som frustrerat berättade om deras situation. Hur de hade förlorat 75 procent av omsättningen sedan i november. Att de stöd som har utlovats låter bra men att de i praktiken inte når fram. Så har till exempel ansökan om omställningsstöd för augusti 2020 inte öppnat ännu, och heller inte ansökan om permitteringsstöd för december. Restaurangchefen berättade vidare att de har måst plocka bort 30 procent av alla bord för att hålla rätt avstånd. Att de nu tvingas stänga redan klockan 20.00 mot normalt 24.00. Att det i samband med den första neddragningen av öppettider lär ha utlovats särskilda stöd till näringen – ett löfte som gavs den 18 december – men att ytterligare besked om den kompensationen ännu inte har givits. Chefen sa uppgivet att det känns som att det konstant sparkas på en bransch som redan ligger ned.

Situationen med pandemin är såklart ovälkommen och lömsk för oss alla. Det förstår också restaurangnäringen, men omfattningen av sena besked och att utlovat stöd och utlovad kompensation inte betalas ut eller ens går att ansöka om är oacceptabelt.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att det ska vara möjligt att ansöka om de utlovade stöden så att de hinner betalas ut innan stödberättigade restauranger hinner gå i konkurs?