Fråga 2020/21:1507 Brott mot djur

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Väl medveten om att det är en ytterst liten andel av lantbrukare och slakterier som missköter sina djur, drar de ohyggliga reportage som vi nyligen sett på tv en skugga över hela näringen. Därför är det extra viktigt att snabbt komma åt dem som missköter sig så att den överväldigande majoritet som följer lagar och regler och tar väl hand om sina djur inte ska misstänkliggöras.

I februari förra året mottog statsrådet utredningen Brott mot djur, som bland annat hade i uppdrag att överväga om straffet för djurplågeri bör skärpas. Handläggningen av frågan drar dock ut på tiden, och trots att remisstiden gick ut före sommaren förra året dröjer det till i september förrän en proposition överlämnas till riksdagen och sedvanlig riksdagsbehandling kan inledas. Det kommer därför att ta lång tid innan en eventuell lagändring är på plats. Men andra relevanta initiativ bör kunna komma på plats snabbare. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka övriga åtgärder avser statsrådet att vidta för att snabbt komma till rätta med den vanvård av lantbruksdjur som vi har sett?