Fråga 2020/21:1503 Snabbare utbetalningar av permitteringsstöd till coronadrabbade företag

av Lars Hjälmered (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Företag som drabbats hårt av pandemin har haft möjlighet att ansöka stöd för att permittera sin personal. På det sättet kan företaget bli av med stora kostnader under en tid när man saknar intäkter och kan därför slippa att varsla och säga upp personal. Det är klokt.

Det har getts besked om att permitteringsstödet ska förlängas en bit in på 2021. Ett genomgående problem under krisen har varit att regeringen varit senfärdig och byråkratisk i krisstöden till företag. Ofta har det tagit först tagit lång tid att ge besked om företag ska hjälpas, följt av lång tid, vanligen månader, innan ett förslag är klart. Sedan behöver myndigheter efter riksdagsbeslut veckor eller ibland månader att förbereda sig. Så är även fallet med det förlängda permitteringsstödet.

Enligt Tillväxtverket, som handlägger ansökningar, kommer drabbade företagare att kunna lämna in en ansökan först i början av april 2021. Då pratar vi om ansökningar från december 2020 och framåt. Tillväxtverket talar bland annat om mellan en och två månader för dem att anpassa processer och system.

Det är utsatta företagare som kämpar för sina företags överlevnad som kommer i kläm på grund av regeringsbyråkratin.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att drabbade företagare ska kunna ansöka om permitteringsstöd tidigare än framåt mitten av april 2021?