Fråga 2020/21:1502 Förenklingar av krisstöd till coronadrabbade företag

av Lars Hjälmered (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Företag som drabbats hårt av pandemin har haft möjlighet att ansöka stöd för att permittera sin personal. På det sättet kan företaget bli av med stora kostnader under en tid när man saknar intäkter och kan därför slippa att varsla och säga upp personal. Det är klokt.

Det har getts besked om att permitteringsstödet ska förlängas en bit in på 2021. Ett genomgående problem under krisen har varit att regeringen varit senfärdig och byråkratisk i krisstöden till företag. Ofta har det först tagit lång tid att ge besked om företag ska hjälpas, och sedan har det tagit lång tid, vanligen månader, innan ett förslag är klart. Sedan behöver myndigheter efter riksdagsbeslut veckor eller ibland månader att förbereda sig. Så är även fallet med det förlängda permitteringsstödet.

Företag och företagarorganisationer har väckt rimliga frågor om regeringens ökade byråkrati i krishanteringen. Det är exempelvis omvittnat att ryckigheten i fråga om huruvida stöd ska ges eller inte har skapat en onödig och stor oro. Likadant har ändrade regler i olika stöd mellan olika månader medfört att nu endast ett fåtal experter i Sverige har koll på alla detaljer. Därtill tillförs nya kontroller och görs förändringar av beräkningsgrunder.

Stöd ska hanteras korrekt. Men den omfattande regeringsbyråkrati som företagare nu möter gör att företag i onödan kan gå under i väntan på stöd för att reglerna är för krångliga eller för att byråkratin gör att handläggningen drar ut på tiden.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att förenkla regler och underlätta ansökningar om och handläggning av krisstöd till drabbade företagare?