Fråga 2020/21:1501 Stämpelskatten

av Sten Bergheden (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den som köper fast egendom, fastighet eller tomträtt, måste ansöka om att bli registrerad som ny ägare, genom en så kallad lagfart. För att få lagfart måste man betala stämpelskatt. Vid köp uppgår stämpelskatten till 1,5 procent för privatpersoner och bostadsrättsföreningar och 4,25 procent för juridiska personer. Stämpelskatten för köp beräknas antingen på köpeskillingen eller på taxeringsvärdet från föregående år. Det är alltid det högre beloppet som används för att fastställa skatten.

Stämpelskatten kan liknas vid en statlig omsättningsskatt. Expeditionsavgiften är till för att täcka kostnaden för handläggningen. Expeditionsavgiften är på 825 kronor.

Vid köp av en bostadsfastighet på 3 miljoner kronor tar staten ut en skatt på 45 000 kronor, vilket är en mycket hög skatt för den som ska köpa sin bostad och fastighet.

Dessutom få ju säljaren sen betala skatt på sin eventuella vinst vid fastighetsaffären.

Det är viktigt att man kan både sälja och köpa fastigheter utan orimliga skatteuttag. Det behöver vara rimliga skatter när vi dessutom vill underlätta för människor att flytta och byta bostad. Stämpelskatten är i dag en stor utgift vid en fastighetsaffär.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är:

 

Avser ministern att se över stämpelskatten och försöka sänka den så att den som köper en fastighet inte ska behöva betala så stora summor i skatt vid ett bostadsköp och fastighetsköp?