Fråga 2020/21:1497 Sänkta drivmedelsskatter under pandemin

av Sten Bergheden (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

För att minska coronasmittan och därmed ge möjlighet för sjukvården att klara av situationen är det viktigt att vi gör allt vi kan för att hålla nere smittspridningen. Under pandemin har det ju visat sig att kollektivtrafiken kan vara en orsak till ökad smittspridning. Därför är bilåkande i stället för färd med kollektivtrafiken ett bra sätt att minska smittspridningen.

Det kan innebära att många nu i stället tar bilen framför kollektivtrafiken för att handla, åka till sjukvården, ta sig till aktiviteter med mera. Det innebär att drivmedelskostnaden för resor med bil ökar för den enskilde då kollektivresorna minskar och bilresorna ökar.

Ett sätt att ytterligare hjälpa dem som nu tar ett extra ansvar i pandemin och väljer bilen framför kollektivtrafiken vore ju att under pandemin sänka bensin-, diesel- och drivmedelsskatterna för att därmed minska kostnaderna för dem som väljer bilen. 

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är:

 

Avser ministern att tillfälligt sänka drivmedelsskatterna för alla under pandemin, så att fler kan hjälpa till att minska smittspridningen genom att ta bilen i stället för kollektivtrafiken?