Fråga 2020/21:1491 Energibeskattning

av Johnny Skalin (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Sverige är ett nordligt beläget land med kallt klimat stora delar av året. Det innebär att vi är beroende av energi för uppvärmning. Att betrakta Sverige som del av det globala klimatet är förvisso en rimlig ansats, men att därigenom likställa Sveriges klimatförutsättningar med resten av världens är å andra sidan orealistiskt.

I ett internationellt perspektiv har vi en större andel av året med kallgrader jämfört med genomsnittliga temperaturvärden, och dessutom ligger vi betydligt högre i energibeskattning än jämförbara länder vilket utgör en uppenbar konkurrensnackdel för vissa företag i landet. Svenska företag har skattemässiga villkor som inte är jämlika och fullt ut gynnsamma för respektive sektor. Där gäller bland annat olika skatteförutsättningar för olika energislag och användning.

Samtidigt är det också uppenbart att framför allt Kina är den ekonomi i världen som mest av allt har stora utsläpp och påverkar med miljöförstöring, medan Sverige har en i ett internationellt perspektiv försumbar andel av utsläppen. Trots detta har vi generellt en relativt hög energibeskattning som är betydligt högre än Kinas.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson blir därför:

 

Hur ser ministern på den internationella konkurrensen och de nackdelar som Sverige har inom energibeskattningsområdet jämfört med andra länder?