Fråga 2020/21:1489 Nationell vätgasstrategi

av Birger Lahti (V)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Vätgas kan användas för att ersätta fossila bränslen inom såväl industrin som transporter och kraftvärme. Även för att lagra energi vid elproduktionsöverskott är vätgas en effektiv metod att använda, så att man kan nyttja energin vid ett senare tillfälle. Den 21 januari 2021 presenterade regeringens tillsatta initiativ Fossilfritt Sverige en strategi för hur Sverige ska kunna använda fossilfri vätgas för att minska svenska utsläpp med 30 procent till 2045. Därutöver kan utsläppen i andra länder minska med drygt det dubbla genom användning av svenska produkter. 

För att få fram vätgas krävs stora mängder el. För att vätgasen ska vara grön krävs el från förnybara källor. Fossilfritt Sverige pekar på vikten av att ta fram en plan för elnät, liknande de infrastrukturplaner som finns för vägar och järnvägar, eftersom det krävs stora mängder el för att producera vätgas. Även en nationell strategi för havsbaserad vindkraft anses behövas för att få fram tillräckligt med förnybar el. Fossilfritt Sverige har även en rad andra konkreta förslag på hur regeringen kan gå till väga för att realisera en nationell vätgasstrategi. 

Vänsterpartiet välkomnar förslaget till en konkret nationell vätgasstrategi och har sedan tidigare drivit frågan om en nationell vätgasstrategi och föreslagit en sådan i riksdagen. Regeringens minister Per Bolund (MP) välkomnade strategin och gav på presskonferensen beskedet att regeringen ska ge myndigheter i uppdrag att ta fram en sådan.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka nya initiativ avser statsrådet att ta för att nå kommande mål för en nationell vätgasstrategi, och hur ser i så fall tidsplanen ut?