Fråga 2020/21:1486 Betydelsen av högskoleprovet

av Lars Püss (M)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Peter Honeth, nationell samordnare av högskoleprovet, har meddelat att antalet sökande och antagna till högre utbildning varit klart lägre än tidigare år. Peter Honeth berättade att det fanns en tydlig koppling till de minskade antalet personer som kunnat genomföra högskoleprovet. Denna redovisning skedde vid ett sammanträde med utbildningsutskottet den 21 januari 2021.

Under 2020, när frågan om högskoleprovets genomförande diskuterades i utbildningsutskottet, tonades betydelsen av högskoleprovets betydelse konsekvent ned av statsrådet Matilda Ernkrans. Tillsammans med Karin Röding, dåvarande generaldirektör vid UHR, menade de att det var en försumbar del som de facto kom in med hjälp av högskoleprovet.

Moderaterna ansåg att högskoleprovet skulle genomföras under hösten 2021. Men regeringen vidhöll sin ståndpunkt att högskoleprovet inte skulle få någon större betydelse och att man därför utan större problem skulle kunna ställa in höstens prov.

Med facit i hand är det ju tydligt att både Matilda Ernkrans och Karin Röding hade fel när det gäller högskoleprovets betydelse för studenternas möjlighet till att bli antagna till högre utbildning.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

På vilka omständigheter och fakta baserade statsrådet sitt ställningstagande att högskoleprovet inte har någon större betydelse och har statsrådet nu omvärderat sin uppfattning?