Fråga 2020/21:1485 Behovet av beredskapspolis för gränskontroll och gränsövervakning

av Daniel Bäckström (C)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Natten till den 25 januari 2021 införde regeringen inreseförbud från Norge. Det är en exceptionell åtgärd och inte alls lika lätt att upprätthålla som ett inreseförbud från Storbritannien eller Danmark.

En gräns på 160 mil är med befintliga personella resurser inte enkel att övervaka, och regeringens beslut riskerar därmed att bli verkningslöst, vilket skulle undergräva åtgärdens effektivitet.

Hade Sverige fortsatt haft beredskapspolisen så hade den kunnat användas som stöd för att övervaka och bevaka gränspassagerna, både på större och mindre vägar, och det utan att det personellt skulle påverka övrigt polisarbete i någon större utsträckning. Det är lätt att föreställa sig ett liknande behov av gränsövervakning och därtill inresekontroll under höjd beredskap och ytterst krig. Faktum är att senast vi hade sådana gränskontroller gentemot just Norge var under andra världskriget.

I totalförsvarspropositionen har våra partier kommit överens om att utreda personalförsörjningen inom det civila försvaret som helhet. För Centerpartiet är det ställt utom tvivel att en beredskapspolis inte bara kan ha en roll under höjd beredskap och ytterst krig, utan också kan ha det vid extraordinära händelser i fredstid.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Anser statsrådet att beredskapspolisen kan spela en viktig roll för gränsövervakning och inresekontroll vid fredstida extraordinära händelser såsom en pandemi och under höjd beredskap och ytterst krig och om så är fallet, avser statsrådet att verka för att beredskapspolisen återinförs?