Fråga 2020/21:1483 Daishterrorister som återvänder till Sverige

av Sara Gille (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Enligt Säkerhetspolisen finns det ett antal svenska medborgare, dock inget om hur många det rör sig om, som har rest för att ansluta sig till terrorgruppen Daish i Syrien och Irak och som fortfarande är på fri fot i regionen. Säkerhetspolisen har även meddelat att Daish fortfarande har anhängare i Sverige som sympatiserar med terrorgruppens ideologi

Ungefär hälften av de svenskar som anslutit sig till Daish bedöms ha återvänt till Sverige. Förra året var det fyra kvinnor och flera barn som återvände till Sverige – kvinnor som frivilligt anslutit sig till vår tids värsta terrororganisation, som har utfört brutala utrensningsförsök av människor. Dessa individer utgör ett stort hot för samhället och borde ställas inför rätta i de länder där de har begått brotten.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet och regeringen att verka för att terroristanhängare ställs inför rätta i de länder där brotten har utförts och om inte, på vilket sätt ämnar statsrådet och regeringen verka för att de terroristanhängare som återvänder till Sverige inte är ett fortsatt hot för allmänheten?