Fråga 2020/21:1480 Systembolagets ölstudio

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den 4 november öppnade Systembolagets nya konceptbutik Ölstudion by Systembolaget i Nordstan i Göteborg.

Butiken erbjuder 500 sorter ur det tillfälliga sortimentet samt lokala sorter. När butikskonceptet prövats ska man ta ställning till om denna typ av specialbutiker ska bli ett permanent inslag hos Systembolaget.

Agerandet väcker en rad frågor, varav jag tänkte ta upp två.

För det första sker öppnandet samtidigt som besöksnäringen går på knäna till följd av pandemin och de restriktioner som har beslutats med anledning av den. Stjärnkrögaren Daniel Höglander säger till Aftonbladet den 23 januari 2021 att det ”känns som ett hån”. Krögarna får knappt bedriva verksamhet, och får bara sälja alkohol under en mycket begränsad tid, samtidigt som Systembolaget utökar sitt koncept.

För det andra har riksdagen uppmanat regeringen att möjliggöra gårdsförsäljning av alkoholhaltig dryck. Det har tillsatts en utredning som ska redovisa sitt uppdrag den 7 december i år.

Besöksnäringen är viktig för att hela Sverige ska kunna leva. Runt om i Sverige finns många duktiga krögare men också många duktiga vinproducenter och bryggare som alla bidrar till att utveckla Sverige som destination. Men för bryggarna och vinproducenterna är det svårt att sälja ett helt koncept eftersom de inte får sälja sina egna produkter. De är alltså i dagsläget beroende av att Systembolaget har ett stort sortiment och en god tillgänglighet så att de kan sälja sina produkter. Det kan förvisso tala för denna typ av koncept – men bara under förutsättning att gårdsförsäljning inte är tillåten. Och riksdagen har varit tydlig med att gårdsförsäljning ska tillåtas, varför frågan just nu utreds.

Mina båda frågor kokar alltså egentligen ned till en, den om tajmningen. Varför ska Systembolaget utöka sitt koncept mitt i pandemin när andra tvingas begränsa sin verksamhet? Och varför ska Systembolaget skapa ett nytt koncept för försäljning av bland annat lokalproducerad öl när riksdagen har sagt att bryggarna själva ska få göra det? Riksdagen har sagt att man borde få sälja lokalproducerad öl i Skepparslöv, Trolle Ljungby och Åhus, så varför ska Systembolaget konkurrera från Nordstan?

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Anser ministern att Systembolagets agerande är lämpligt med tanke på pandemin och på riksdagens beslut om att gårdsförsäljning bör tillåtas, och avser ministern att vidta några åtgärder utifrån vad som beskrivits ovan?