Fråga 2020/21:1479 Hot mot demokratin

av Hans Wallmark (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har ett särskilt ansvar för grundlagsfrågor i regeringen. Landets konstitutionella grund utgör ett fundament för Sveriges öppna och demokratiska samhälle och statsstyre. Med hjälp av fungerande grundlagar ska hot och utmaningar kunna bekämpas.

I en tweet den 20 januari 2021 skriver Morgan Johansson följande: ”Samma dag som Trump tvingas lämna och Joe Biden svärs in som president i USA, så signalerar Ulf Kristersson (M) att han vill gripa makten i Sverige med hjälp av SD.”

”Gripa makten” är en stark formulering. Och det är allvarligt i en demokrati och ett öppet samhälle ifall någon kan ”gripa makten”. Av den anledningen kan det finns skäl att fundera ifall Sveriges konstitutionella bas i form av grundlagarna kan behöva stärkas eller reformeras för att förhindra att någon ”griper makten”.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Planeras någon form av grundlagsändringar för att stärka Sveriges konstitutionella bas för att förhindra hot mot demokratin genom att politiska krafter kan ”gripa makten”?