Fråga 2020/21:1475 Plastpåseskatten

av Angelica Lundberg (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Ett företag i Helsingborg har utvecklat en nedbrytbar bärkasse bestående av ett material sammansatt av flera förnybara råvaror. Kassen kan användas minst 50 gånger och är enligt det statliga forskningsinstitutet Rise godkänd som flergångskasse. Den kan, efter den använts upprepade gånger, slängas i den vanliga komposten hemma och bryts då ned till jord. Svenska skattepengar har via EU-medel tilldelats projektet för att främja utvecklingen av en miljöanpassad produkt, och företagets grundare säger att man vill göra sitt för planeten. I flera länder där plast är förbjudet har Helsingborgsföretagets produkter godkänts som ersättningsmaterial just för att de är förnybara och nedbrytbara.

För drygt ett år sedan beslutade riksdagen, med avslagsyrkande från Sverigedemokraterna och Moderaterna, att införa en skatt på bärkassar (2019/20:47). Syftet med skatten var att förhindra spridning av mikroplaster, något som ovan nämnda kassar alltså inte gör. Trots detta anser både Skatteverket och Skatterättsnämnden att påsen ska beskattas. Skatteverket anser att påsen är skattepliktig eftersom den ser ut som en vanlig bärkasse, och enligt Skatterättsnämnden är kassen inte av sådant slag att den typiskt sett återanvänds ett stort antal gånger. Hur påsen faktiskt kommer att användas saknar enligt nämnden relevans.

Skatten är inte differentierad, och det gör alltså ingen skillnad om påsen är gjord av förnybara eller fossila material, något som också kritiserats av experter. Den tolkning som Skatterättsnämnden gör innebär att även miljövänliga kassar ska beskattas. Beslutet, som fattades med skiljaktig mening från två av nämndens ledamöter, har överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen. Om företaget inte får rätt där görs satsningar på marknader utanför Sverige. Skatten riskerar alltså att hämma miljövänliga projekt och investeringar på hållbara lösningar i Sverige samtidigt som arbetstillfällen går förlorade.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Är det förenligt med skattens syfte att även nedbrytbara, miljövänliga bärkassar tillverkade av förnybart material som inte riskerar att sprida mikroplaster beskattas och om så inte är fallet, avser ministern att agera för att regelverket ändras?