Fråga 2020/21:1473 Malmporten i Luleå hamn

av Linda Modig (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Sjöfarten har stor betydelse för att vi ska nå våra klimatmål och för att industri och näringsliv ska ha tillgång till effektiva och ändamålsenliga godstransporter. Av särskild vikt är våra utpekade corehamnar som bör ges bästa möjliga förutsättningar för att kunna svara upp mot näringslivets behov.

Finansieringsprincipen för sjöfartåtgärder har varit att staten ansvarar för åtgärder i farled fram till hamnområdesgräns medan hamnen själv ansvarar för åtgärder innanför den gränsen. Statsrådet Tomas Eneroth har tidigare besvarat en fråga om investering och ansvarsfördelning. Då statsrådet i föregående svar påtalade betydelsen av sjöfartsinvesteringar förefaller det naturligt att jämställa förutsättningarna för statligt engagemang i hamnområdena. Det är olyckligt om principen tillämpas olika för de två stora hamnprojekt som ingår i nu gällande nationell plan.

I dag möjliggör EU:s gruppundantag för hamnar att staten kan ta ett större ansvar. Det är i grunden positivt och den möjligheten borde nyttjas för våra viktiga corehamnar. Av vikt är då också att möjligheten till utökat statligt ansvar tillämpas konsekvent.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Anser ministern det vara rimligt att olika finansieringsprinciper gäller för i nationell plan ingående sjöfartsobjekt och om så inte är fallet, avser ministern att verka för en förändring?