Fråga 2020/21:1471 Beredskap av kanyler och sprutor

av Alexandra Anstrell (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Regeringen tillsatte redan i augusti 2018 en utredning för att utveckla hälso- och sjukvårdens beredskap inför och vid allvarliga händelser i fredstid och höjd beredskap. I uppdraget ingår bland annat att analysera vilka insatser som behövs för att stärka beredskapen mot smittsamma sjukdomar och andra hälsohot. Utredningen lämnade ett delbetänkande i april 2020 som bland annat innehåller förslag på en sammanhållen funktion för samhällets försörjningsberedskap. Betänkandet är under beredning. Regeringen beslutade nyligen om tilläggsdirektiv till utredningen. Bland annat ska de förslag som gäller försörjningen av läkemedel och hälso- och sjukvårdsmateriel lämnas senast den 1 april 2021. Ett slutbetänkande med övriga delar av uppdraget ska lämnas senast den 28 februari 2022.

Men nu är vi mitt uppe i en pandemi, massor av materiel behövs och det rapporteras i dag om att vaccinsprutor på väg till Sverige stoppas i Danmark. Anledningen är nya direktiv från danska myndigheter som innebär att sprutor som importeras till Danmark måste levereras inom landet. Det som stoppats är inte själva vaccinet utan sprutor och kanyler som behövs för vaccinationen. Aftonbladet rapporterar att källor med insyn i Sveriges vaccinationssamordning drar paralleller till kaoset i våras då länder över hela världen ställdes mot varandra i strid om skyddsutrustning. Det verkar vara väldigt svårt att få tag på stora mängder just nu och det jämförs med samma situation som i mars och april med munskydd och visir.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Mot bakgrund av att Sverige inte har beredskap med tillräckligt många kanyler och sprutor för att genomföra det som behövs när pandemin pågått under lång tid, vilka åtgärder har ministern vidtagit och kommer vidta för att åtgärda denna brist givet det varit känt sedan länge att vaccinering skulle genomföras?