Fråga 2020/21:1466 Kvinnors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa

av Nina Lundström (L)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Det finns stora förhoppningar om att den nya amerikanska presidenten Joe Bidens administration ändrar på Trumps antiabortpolicy, den så kallade global gag rule. Policyn stoppade amerikansk finansiering till alla icke-statliga organisationer som arbetar med abortfrågan. Detta innebär att om till exempel en biståndsorganisation lägger 50 procent av sin budget på tjänster kopplade till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, men de andra 50 procenten kommer från USA för att ge vaccinationer till barn eller behandling för hiv/aids, malaria och tuberkulos, då måste organisationen välja. Antingen förlora pengarna från USA eller begränsa sitt projekt för reproduktiv hälsa och rättigheter.

Kvinnor har dött på grund av graviditeter, förlossningar och illegala aborter för att hälsokliniker lagts ned. I Afrika hoppas man kunna starta upp nya kliniker, vilket kan rädda livet på tusentals kvinnor.

The global gag rule har skapat ett stigma kring aborter och stärkt antiabortgrupper i världen. Policyn ändras förhoppningsvis snart. Det kommer ta tid att ändra utvecklingen. Många fler kvinnor riskerar sitt liv. Sverige kan bidra till att sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter prioriteras i internationellt arbete. Förhoppningsvis kan den nya administrationen i USA hjälpa till att rädda kvinnors liv även i samverkan med internationella organisationer. De länder som stöder SRHR-frågor har gått in när USA har dragit tillbaka sitt stöd från alla de organisationer som kämpar för SRHR-frågor.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka åtgärder kan den svenska regeringen vidta för att kvinnors rätt till reproduktiv hälsa förbättras, att rätten till abort värnas och att frågan om avveckling av the global gag rule bevakas?