Fråga 2020/21:1465 Kristna och andra minoriteter i Nigeria

av Sara Gille (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Varje år publicerar USA:s utrikesdepartement sin lista över länder som ger upphov till särskild oro (Countries of Particular Concern, CPC). Det rör sig om länder som accepterar eller deltar i systematiska, pågående och oerhörda brott mot religionsfriheten. Dessa länder gör de allvarligaste övertrampen när det gäller medborgarnas religionsfrihet, enligt den amerikanska myndigheten.

För första gången är nu Nigeria med på denna lista. Många har tvingats fly från sina hem på grund av våldsattackerna. På listan finns förutom Nigeria även Burma, Kina, Eritrea, Iran, Nordkorea, Pakistan, Saudiarabien, Tadzjikistan och Turkmenistan. Enligt amerikansk lag kan länderna på CPC-listan räkna med ekonomiska sanktioner om inte landets ledare lyckas vända situationen och skydda religionsfriheten.

Enligt Open Doors World Watch List 2021 är Nigeria på nionde plats av de 50 länder där det är svårast att leva som kristen. De senaste åren har det skett en dramatisk ökning av våldsdåd i Nigeria. Cirka 35 000 människor har mist livet sedan den islamistiska gruppen Boko Haram inledde sin militanta verksamhet. Dessutom har en konflikt mellan nomadiska herdar och etablerade jordbrukssamhällen i Nigeria eskalerat och spridit sig till omgivande regioner.

Beväpnade grupper från herdefolket Fulani inriktar sig på framför allt kristna byar, plundrar egendom, dödar och kidnappar bybor. Fulanigrupper var enligt en rapport från det brittiska parlamentet som publicerades i juli 2020 ansvariga för majoriteten av alla terrordåd i världen 2018. Självklart är detta ett oerhört lidande för kristna och andra minoriteter i Nigeria.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

På vilket sätt arbetar ministern och regeringen med att stärka religionsfriheten i Nigeria och få den nigerianska regeringen att hitta konstruktiva sätt att ta itu med kränkningarna av människors rätt till religions- och trosfrihet?