Fråga 2020/21:1464 Ökad förföljelse av kristna under coronapandemin

av Sara Gille (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Kristna är den mest förföljda religiösa gruppen i världen. Årligen presenterar Open Doors, en människorättsorganisation inriktad på att stödja utsatta kristna, en lista med de 50 värsta länderna i världen för kristna. Open Doors klassar nu allt fler länder som extrema. Detta är alarmerande.

I och med coronapandemin har kristna länder drabbats hårt. Kristna i minoritetsgrupper, som redan tidigare levde på marginalen, kan på grund av nedgången i ekonomin förlora sina jobb och möjligheten att försörja sina familjer. Det har visats sig att kristna blir diskriminerade och åsidosatta vid utdelningen av nödhjälp. Olika grupperingar utnyttjar pandemin för att flytta fram sina positioner.

I Kina har landets 100 miljoner kristna drabbats av konsekvenser i och med den rådande pandemin. Den kinesiska staten har skärpt sin övervakning av landets invånare för att spåra smittan, men det fruktas nu att den teknik som utvecklats kommer att fortsätta att användas för att övervaka kristna. Kinas kristna är en väldigt utsatt grupp. I Kina försöker man att ändra den kristna läran, bland annat genom att man från myndighetshåll till och med har försökt att ändra i Bibeln.

En majoritet av länderna på listan är muslimska. Restriktionerna under pandemin har gjort livet svårare för kristna. Men även i länder som inte är utpräglat muslimska sprids nu islamistiskt våld. I södra Afrika verkar nu en rad terrorgrupper som försöker att skapa områden styrda av sharialagar. Ett av de värst drabbade länderna är Nigeria där etniska konflikter blandas med religiösa motsättningar. Bofasta kristna bönder mördas och förföljs av muslimska herdefolk. I länder som Moçambique har myndigheterna svårt att upprätthålla säkerheten.

Nordkorea har under lång tid pekats ut som det värsta landet för kristna. Men i år delas förstaplatsen med Afghanistan. I Nordkorea är det staten som förtrycker de kristna medan det i Afghanistan främst är släkten som står för hoten. Det som staten sköter i Nordkorea gör klanen i Afghanistan.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

På vilket sätt ämnar ministern och regeringen agera för att minska den dramatiska ökningen av förföljelse av utsatta kristna runt om i världen?