Fråga 2020/21:1463 Oskuldsoperationer

av Sara Gille (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Runt om i världen finns det män i olika kulturer som försöker kontrollera kvinnors sexualitet. Mödomshinnan finns inte – det är en myt uppfunnen för att kontrollera tjejers sexualitet.

På många ställen i världen anses det viktigt att kvinnor inte ska ha haft sin sexuella debut innan de gift sig. ”Beviset” på att kvinnor hade sin “mödom” kvar var att de blödde vid samlag. Alltihop påhittat av patriarkala strukturer, som handlar om att förminska och styra kvinnan.

Detta känns som något som enbart skedde under forntiden, men tyvärr är det inte fallet. Det sker fortfarande i dag och då även i Sverige. Kvinnor som lever i hederskulturer lockas att operera sig för att ”reparera mödomshinnan”.

Nyligen kunde man läsa i tidningarna om en klinik i Stockholm som utför så kallade oskuldsoperationer. Trots att mödomshinnan inte ens existerar. Ingreppet kostar drygt 15 000 kronor, och ger en liten blödning på bröllopsnatten. Men sanningen är att de flesta tjejer inte blöder vid första samlaget. Sker en blödning är det oftast för att kvinnan inte är tillräckligt upphetsad. De flesta kvinnor som lever under detta hedersförtryck är därför oroliga för att inte blöda eftersom de lever i en kultur där det förväntas att de ska göra det. Detta är en av tusen anledningar till att hederskulturer måste bekämpas, inte bara i Sverige utan i världen som stort. På tusen olika sätt straffar rådande könsmaktsordning tjejer och kvinnor. Problemet sitter i de män som försöker styra kvinnors sexualitet.

Det är fruktansvärt att kvinnor går till en klinik för att få något som inte existerar reparerat, och att detta sker i Sverige. Att begrava myten om mödomshinnan genom att förbjuda den här typen av kirurgiska ingrepp är ett steg på vägen mot kvinnlig frigörelse och skulle vara en tydlig markering mot de som vill upprätthålla denna kedja av orättvisa bestraffningar och omänsklig behandling av kvinnor.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Anser ministern och regeringen att oskuldsoperationer ska få förekomma i Sverige och om inte, vad avser ministern att göra och på vilket sätt avser ministern att förbättra kvinnors vilja att få styra över sin egen kropp och sexualitet?