Fråga 2020/21:1462 Internationell handel med stulna organ

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I såväl USA:s som Storbritanniens parlament diskuterar man flitigt hur man bäst kan bekämpa den fruktansvärda och fullständigt oacceptabla organstöld som pågår i Kina. De diskussioner som förts har också resulterat i konkreta lagförslag, vilka den fria världen bör se som föredömliga.

Den 15 december 2020 presenterades exempelvis en proposition i USA med titeln Stop Forced Organ Harvesting Act of 2020. Syftet med denna är att utöka den amerikanska regeringens befogenheter för att direkt bekämpa organstöld och kan ses som en oöverträffad lagstiftning som skapar en väg mot en helt ny strategi i frågan.

Den 12 januari godkändes likaså ett ändringsförslag i den brittiska lagen som innebär att Storbritannien förbjuder denna handel. Mot bakgrund av att det sedan tidigare gått att delta i organhandeln menar politikerna att man också av förklarliga skäl kan anses medskyldiga till de fasansfulla brotten.

Stödet för att bekämpa detta barbari är och bör vara brett. I USA kommer förslagen från republikanska företrädare och i Storbritannien från socialdemokratiska. Att ett enskilt land vidtar dessa åtgärder lär dock inte göra någon större skillnad. Det krävs att andra länder också agerar.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kan vi förvänta oss att ministern agerar för att likt Storbritannien och USA bekämpa den internationella handeln med stulna organ eller att på något sätt lyfta denna fråga internationellt?