Fråga 2020/21:1460 Kinas kränkningar av Taiwans territorium

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Kina har som bekant på ett aggressivt sätt flyttat fram sina positioner såväl militärt som diplomatiskt. Efter att ha brutit det avtal som innebar att Hongkongborna fick fundamentala fri- och rättigheter som är självklara i den demokratiska världen är det inte konstigt om världen ser med oro på vad som kan komma härnäst. De militärövningar som antytt att Taiwan är nästa mål ger naturligtvis en fingervisning om vad som riskerar att ske i framtiden – inte minst mot bakgrund av att Kina inte erkänner den välutvecklade demokratins självständighet.

Under 2020 överträdde kinesiska militärflyg taiwanesiskt luftrum 380 gånger, och nyligen bröt man mot Taiwans luftförsvarszon med inte mindre än 13 militärflyg. Att överträdelser sker nästan dagligen har gjort att bland annat USA tydligt fördömt det kinesiska agerandet. Talesmannen för USA:s utrikesdepartement, Ned Price, har även sagt att de kommer att bistå Taiwan att upprätthålla en tillräcklig självförsvarskapacitet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kan vi förvänta oss att ministern fördömer Kinas återkommande kränkningar av Taiwans territorium, och kommer ministern att lyfta denna fråga i det internationella samfundet?