Fråga 2020/21:1450 Vaccinering inom hemtjänstgrupp

av Sara Gille (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Trots att personer som har hemtjänst tillhör riskgruppen för corona har vaccineringen inte påbörjats i första fasen än. Anledningen till detta är att kommunerna inte får dela informationen med regionerna om vilka som har hemtjänst hur som helst. Innan erbjudande om vaccination kan ges måste kommunerna nämligen samla in medgivande från brukare med hemtjänst för att få dela informationen med regionerna. Exempelvis har inte vaccinationerna inom hemtjänsten påbörjats i Stockholm stad än. En del kommuner har inte kommit igång med att samla in medgivandena än, och det ser ut att dröja länge tills arbetet med att samla in medgivandena är färdigt.

Det finns inga gemensamma riktlinjer för hur regionerna ska sköta vaccineringen inom hemtjänsten. I den överenskommelse som SKR har tecknat med staten finns det heller inte någon deadline för när fas 1 i den nationella planen för vaccination ska vara genomförd. Däremot är det tänkt att fas 2 ska påbörjas i februari, då gruppen 70+ ska vaccineras. Målsättningen i överenskommelsen är att genomförandet av vaccineringen ska uppnå en täckningsgrad för de som är 70 år och äldre på 80 procent till den 30 april.

Det finns i dag inte någon gemensam strategi för att samla in medgivanden om delande av information om vilka personer som har hemtjänst med regionerna. I dag gör regionerna och kommunerna på olika sätt. En del kommuner kan gå ut genom hemtjänsten för att samla in medgivanden medan i andra kommuner gäller att brukaren själv får ta kontakt med kommunen som informerar om vaccineringen i olika kanaler. Vi måste hitta effektiva lösningar som fungerar i samtliga kommuner.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren följande:


Vad avser ministern och regeringen att göra för att underlätta arbetet med att samla in medgivanden om delande av information om vilka personer som har hemtjänst med regionerna vid en pågående vaccination även i framtiden?