Fråga 2020/21:1446 Utförandet av hymenoplastik i Sverige

av Elin Lundgren (S)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Vi har i medierna uppmärksammats på att svenska kliniker erbjuder och utför operationer som handlar om att en kvinna vid samlag på sin bröllopsnatt ska få en blödning. Det görs för att hon ska kunna bevisa att hon tidigare inte haft penetrerande sex. I en del kulturer ses det märkligt nog som något viktigt.

Det finns många problem med detta. Det ena är förstås att kvinnors sexualitet regleras och kontrolleras. Det andra är att myten att det ens finns någon mödomshinna (som det på gammaldags sätt kallas) hos alla kvinnor och som alltid brister. I dag vet vi att det som nu oftare kallas slidkrans är ett hudveck som ser olika ut hos alla och som inte har någon koppling till huruvida en penis varit inne i slidan eller inte. Närvaro eller frånvaro av sådan kan helt enkelt inte kontrolleras med ett blodflöde. Men det viktigaste är, det finns inget skäl att göra så.

Det tredje är givetvis att det är tillåtet att erbjuda den här typen av tjänst (hymenoplastik) i Sverige. Detta i sin tur underblåser den här typen av ålderdomligt felaktiga idéer och gör att de lever kvar.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka initiativ är ministern beredd att ta med anledning av det som framkommit om hymenoplastik i Sverige?