Fråga 2020/21:1443 Riktad hjälp till företag

av Lars Hjälmered (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Coronakrisen har slagit hårt mot alla delar av vårt samhälle. Tiotusentals företagare kämpar för sina företags överlevnad.

Under det senaste året har olika stöd till företag och företagare presenterats och beslutats. Genomgående har regeringens och stödpartiernas arbete kantats av senfärdighet och byråkrati. Det har tagit lång tid för partierna att bestämma om man över huvud taget vill stötta företag, och sedan har det ofta tagit månader innan förslag har lämnats till riksdagen. Efter riksdagsbeslut har det tagit lång tid för myndigheter att komma igång och mycket lång tid innan företag slutligen kan få hjälp, få pengar. Stöden har också kantats av omfattande byråkrati. Exempelvis har det så kallade omställningsstödet haft helt olika krav gällande hur mycket ett företag ska ha tappat i omsättning för att få hjälp, och det har varit stora kast från en månad till en annan.

Risken är att företag går under i väntan på att regeringen lämnar förslag och att myndigheter kommer igång med att handlägga ärenden.

För att företag ska kunna permittera personal görs jämförelser mellan en aktuell månad och en annan tidigare kontrollmånad. Det görs för att man ska se att ett företag har drabbats och behöver hjälp. Detta är rimligt. Men det har också uppdagats att relativt nystartade företag kommit i kläm av de regelval regeringen gjort. I praktiken finns exempel på företag som startats tidigt under 2020 precis innan coronakrisen slog till hårt i Sverige. Därmed kan de inte få del av stöd på samma sätt som om de hade funnits under flera år. Detta trots att de står med fulla kostnader för personal med mera. Företagen och deras medarbetare blir då extra utsatta i det tuffa läge som nu råder.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att de företag som kommit i kläm med anledning av permitteringsstödets regler ska få riktad hjälp?